Activitate
Intemeiata in mai 1997, la initiativa actritei Manuela Golescu, fundatia si- a propus promovarea valorilor autentice in Romania si in strainatate, astfel incat imaginea Roamaniei sa contribuie la crearea unui profund sentiment de demnitate si respect international.
Abordarea aleasa a fost crearea unei noi culturi a comunicarii care sa readuca valori ca onoare, respect, responsabilitate, integritate, alegere, etc.
In acest sens, in 1998 fundatia a creat un parteneriat cu Strategic Humanitarian Development (SHD), organizatie din Los Angeles, California, ce a oferit in 1999 un workshop: “ Comunicare, Teamwork si Leadership”, cu o contributie majora la transformare. Vechea cultura a comunicarii, unde erau prezente sentimente de plangere si victimizare, a da vina pe altii si a nu fi responsabil, a domina si a evita dominarea, a controla si a avea controlul, a fost inlocuita cu o noua cultura, in care oamenii sunt lideri cu viziune, care lucreaza in echipa, care inspira alti oameni sa fie responsabili sa- si creeze propria viziune si, astfel, sa-si implineasca visele.
Finalitatea workshop- ului a fost crearea unei echipe care sa genereze unui proiect cu impact national si international, pentru anul urmator.
Promisiunea facuta a fost respectata, astfel ca in 2000 a avut loc Festivalul Cultural romano- American “ Puterea Comunicarii – Puterea Iubirii”, explorare culturala romano- americana, care a reunit pentru prima data in Romania toate artele, in 25 de evenimente, inclusiv turism cultural. Festivalul a adus impreuna valori autentice ale artei si culturii, istoria si traditia ca model pentru romani si, mai ales, pentru tanara generatie.
In cadrul festivalului, a fost oferit din nou workshop- ul: “ Comunicare, Teamwork si Leadership” de catre SHD din California, care sa creeze o echipa de leaderi culturali, care prin intermediul unui proiect cu impact national si international, sa contribuie la transformatea societatii. Workshop- ul a fost dedicat oamenilor cu viziune, care sa transmita experienta de comunicare, munca in echipa si leadership, pentru renasterea valorilor profunde ale artei si culturii romanesti, care sa redea romanilor valori pretioase ca demnitate, respect, onoare, integritate si abilitatea de a contribui, prin aceasta, la imbogatirea culturii universale.
In cadrul workshop- ului a fost initiata Miscarea de Renastere Spirituala, cu rol de educatie spirituala, mai ales pentru tanara generatie.
Ca urmare, Fundatia Golescu a creat Programul “Jertfa, Credinta, Iubire”, in parteneriat cu Patriarhia Romana, promovand international valori autentice din zona Argesului, prin intermediul proiectului “Pe urmele Anei lui Manole”, incluzand zeci de evenimente care aveau ca punct de plecare mitul universal al jertfei creatiei.
De asemenea, un alt proiect important a fost promovarea zonei Dobrogea: “ Sfantul Andrei, Apostolul Neamului- Romania, Pamant binecuvantat”, ce a inclus alte zeci de evenimente.
Reprezentativ a fost proiectul de promovare a culturii si spiritualitatii romanesti, prin intermediul CD-ROM-ului: “ Te port in mine”, dialog de poezie si muzica sacra, in interpretarea actritei Manuela Golescu si a corului teologic Harisma, lansat in limba romana si engleza. A fost pusa in valoare opera poetei calugarite Zorica Latcu- Maica Teodosia si muzica celor mai importanti compozitori romani de muzica sacra, fiind puncte de plecare in dezbaterile organizate, cu ocazia turneelor organizate, in special in Statele Unite, pe tema culturii si spiritualitatii romanesti.
In alte zeci si zeci de evenimente, Fundatia Golescu a promovat artele in dialog si interferenta, sprijinind valori autentice, mai ales in randul tinerilor si chiar al copiilor.
Oriunde s-a aflat prezenta FUNDATIA GOLESCU, prin intermediul colaboratorilor si partenerilor sai, a presedintei Fundatiei- actrita Manuela Golescu, in tara sau in lume, numele Romaniei a fost purtat cu onoare, respect si mandrie, cu incredintarea ca romanii sunt un popor binecuvantat, cu o cultura ce merita sa contribuie omenirii.